2.7.2018

Syyttömyyden taakka

Agatha Christie 
Syyttömyyden taakka
WSOY 1976 – Sapo 191
Ordeal by Innocence 1958

"Nuori Jack Argyle on saanut elinkautisen vankeustuomion. Oikeudenkäynnissä on osoitettu, että hän on surmannut äitinsä hiilihangolla. Puolen vuoden vankilassaolon jälkeen Jack kuolee keuhkokuumeeseen. Argylen perhettä painanut raskas taakka on poissa - kunnes kuvaan ilmaantuu tuntematon tohtori Calgary. Calgary todistaa, että Jack on ollut syytön. Pojan maine on puhdistettu, mutta asia on samalla saanut vakavan käänteen. Ellei syyllinen ole ollut Jack, se on joku toinen. Kuka?"

Tohtori Calgary palaa matkalta ja ilmoittautuu avaintodistajaksi jutussa, jossa murhasta tuomittu on kuollut vankilassa. Murhattu on rikas nainen, jolla oli monta ottolasta, nyt jo aikuisia. Calgary selvittää tapauksen ja puhdistaa syyttömästi tuomitun maineen. Tämä on jotenkin synkän ja epämukavan tuntuinen tarina.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4 / 1976: "Tämänkertaisessa Christiessä ei esiinny sen enempää Poirotia kuin muitakaan vakiohenkilöitä. Oikeastaan kehittely tuo mieleen pikemminkin kirjoittajan Mary Westmacottin nimellä harrastaman psykologisoinnin kuin varsinaisen dekkarin. Tapahtumat pysyvät yhden perheen keskuudessa, ja vaikka selvitettävä ongelma on ajan kannalta parin vuoden takainen, jää päällimmäiseksi vaikutelmaksi Agathalle epätavallinen keskittyneisyys. Tiivis ja totinen kirja."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.