1.7.2018

Salaperäinen matkustaja

Agatha Christie
Salaperäinen matkustaja

WSOY 1971
Passenger to Frankfurt 1970

”Agatha Christie täytti viime vuonna 80 vuotta ja kirjoitti juhlan kunniaksi 80. jännityskirjansa. Salaperäinen matkustaja poikkeaa täysin kaikesta mitä Christie on ennen kirjoittanut. ’Ekstravagantti’, sanoo jännityksen kuningatar itse syntymäpäiväkirjastaan. Agatha-täti on lukenut tarkoin sanomalehtensä, kuunnellut uutisensa. Lentokonekaappaukset, ihmisryöstöt, nuorisomellakat, natsismin henkiinherääminen – kaikki mikä levottomassa maailmassa juuri nyt tapahtuu, on innoittanut vanhan tekijän huikeaan kuvitelmaan. Tuloksena on romaani fantastisten seikkailukertomusten, romantiikan, jopa agenttitarinan ystäville. Hyvä ja paha ovat jälleen vastakkain. Rahalla ja vallanhimolla on omat edustajansa, mutta tapaamme myös niitä, jotka haluavat luoda maailmasta nykyistä ystävällisemmän paikan. Sir Stafford Nye, diplomaatti joka pirullisen huumorintajunsa vuoksi ei ole erityisemmin menestynyt urallaan, vedetään tapahtumien pyörteeseen Frankfurtin lentoasemalla. Nuori nainen, pikemminkin persoonallisen näköinen kuin kaunis, puhuttelee häntä: ’Haluan lainata viittaanne, haluan passinne, henkeni on vaarassa.”

Tämä kirja on pettymys. Mukavasti alkanut tarina lässähtää loputtomiin spekulointeihin ja jaarituksiin. Mahtoi Agathaa 60-luvun lopun nuorisomellakat ja tuolloin tapahtunut murros askarruttaa aika lailla. Hän ikään kuin purkaa tuntojaan tässä, mutta lukija raukka ei kyllä jaksa häntä kuunnella. Tarinassa esiintyy eversti Pickeaway, joka on tuttu jostain muustakin Agathan kirjasta. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1971: "Merkittävä luovan vireyden näyte sinään, että 80-vuotias dekkarikirjallisuuden vuosikymmeninen johtava lady tässä kahdeksannessakymmenennessä kirjassaan jopa kokeilee uutta tekotapaa sepittämällä fantasiaromaanin nykyisen maailmanpolitiikan pelikentiltä. Tiedotusvälineitten väkivaltaa syytävä uutismateriaali avaa pelottavia tulevaisuuden näkymiä, tekijä sanoo esipuheessaan, ja se on saanut hänet kehittelemään oman maailmanpoliittisen fantasiarakennelman ja samalla eräänlaisen ratkaisumallin aikamme tieteen, rahan ja poliittisen vallan mahdollisuuksien pohjalta maailmantilanteen rauhoittamiseksi. Fantastisten poliittisten juonittelujen ja agenttipelien taustalla tekijällä on siis vakaumuksellistakin asiaa, mutta hieman sekavilta ja koostumattomilta kirjan kuviot vaikuttavat. Luulen, että entiset Christie-fanit pettyvät."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.