5.7.2018

Lentävä kuolema

Agatha Christie
Lentävä kuolema

WSOY 1937

Riksi 82 – Sapo 347
Death in the clouds 1935

“Vetävä Poirot-seikkailu, jossa mestarisalapoliisi selvittää lentomatkalla tapahtuneen salaperäisen myrkytysmurhan. Vanha nainen, rahanlainaaja ja koronkiskuri, löydetään juuri ennen koneen laskeutumista kuolleena paikaltaan. Hänen kaulassaan on juuri ja juuri havaittavissa oleva pieni reikä. Paikalla olleen lääkärin suorittama alkututkimus osoittaa, että naista on ammuttu intiaanien tapaan, myrkkynuolella puhallusputken läpi. Sekä nuoli että putki löytyvät koneesta, mutta kukaan matkustajista ei ole nähnyt eikä kuullut mitään. Kuitenkin yksi heistä, yhdestätoista, on murhaaja. Kuka, sen selvittää Hercule Poirot tunnetulla taidollaan.”


"Koronkiskuri murhataan lentokoneessa Pariisin ja Lontoon välillä. Onneksi matkustamossa on myös belgialainen mestarietsivä Hercule Poirot.Paikka nro 9 tarjosi Hercule Poirotille mainiot tarkkailuasemat: Hänestä oikealle istui sievä nainen, joka oli silminnähden ihastunut vastapäätä istuvaan mieheen. Lady Horbury paikalla nro 13 oli mitä ilmeisimmin kokainisti. Käytävän toisella puolella istuvaa salapoliisikirjailijaa ahdisteli ampiainen. Mutta Poirot ei nähnyt, että istuimella nro 2 hänen takanaan kyhjötti naisen eloton ruumis. Käy ilmi, että nainen on murhattu myrkkynuolella. Ammuttiinko se kenties puhallusputkella tai imukkeella? Miksi uhrin kahvikupin vieressä on kaksi lusikkaa? Poirotin pienet harmaat aivosolut löytävät mysteerin ratkaisun matkatavaraluettelosta"

Tämä on keskitasoa parempi Poirot juttu. Heppu selvittelee rikoksia kymmenissä muissakin Agatha Christien kirjoissa ja juttujen taso vaihtelee. Tässä ongelma on selvästi rajattu ja murhaajaehdokkaiden tarkastelu viedään sujuvasti läpi.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1937: "Kertomus kaikkien aikojen merkillisimmästä murhajutusta, jonka nerokas ranskalainen yksityissalapoliisi ratkaisee terävän järkensä avulla. Salapoliisin mietiskellessä koettaa tekijä kuitenkin voimiensa mukaan estää lukijaa oman järkensä avulla pääsemästä tapausten jäljille ja onnistuu toimessaan niin hyvin, että lukijan on pakko tuntea pettymystä. Hyvällä salapoliisikirjailijan rutiinilla kirjoitettu vähän sanova teos."

(huom. Poirot ei ole ranskalainen, kuten tässä väitetään, vaan belgialainen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti