3.7.2018

Salomonin tuomio

Agatha Christie
Salomonin tuomio

WSOY 1988
N or M? 1941

”Salomonin tuomiota pidetään parhaana Agatha Christien Tommy ja Tuppence –kirjoista. Se on kirjoitettu Lontoossa sodan aikana, jolloin Christiellä oli vahva luomiskausi. Hilpeä vakoilutarina sai hyvän vastaanoton: arvostelu kiitti sen kiinnostavia henkilöitä, nokkelaa sanailua, ympäristökuvausta ja jännittäviä käänteitä. Tommy ja Tuppence Beresford ovat pariskunta, joka on selvittänyt rikoksia ja jäljittänyt monta salaista agenttia tiedustelupalvelun laskuun. Tällä kertaa Tommy saa tehtäväkseen lähteä pienen kylpyläkaupungin rantahotelliin, jossa ilmeisesti toimii vakoojaryhmä. Eräs agentti on murhattu, ja hänen viimeiset sanansa viittaavat paikkaan. Pian Tommy huomaa joutuneensa hengenvaaralliseen peliin ja vetäneensä tahtomattaan mukaan myös Tuppencen.”

Pariskunta oleskelee hotellissa erinimisinä teeskennellen olevansa vieraita toisilleen. Tehtävänä on keksiä, kuka vieraista tai henkilökunnasta toimii vihollisen laskuun. Tapansa mukaan Christie johtaa lukijansa väärille teille. Ilmeisin syyllinen ei koskaan ole Agathan kirjoissa konna, kannattaa aina epäillä huomaamattominta ja epätodennäköisintä henkilöä. Tämä on kaikin puolin mukava ja jännittävä kertomus. Sivuosissa vilahtaa pariskunnan kaksoset, Deborah ja Derek. Kirjan lopussa he adoptoivat myös pienen Betty-tytön. Samainen Betty on juuri se, joka näyttelee pääosaa Salomonin tuomio – kohtauksessa.
Kirjan suomenkielinen nimi viittaa kertomukseen kuningas Salomon viisaudesta. Se on luettavissa Raamatusta, 1.Kuninkaiden kirja, luku 3, jakeet 16 - 28.


BBC on tehnyt Tommy & Tuppence tarinoihin väljästi perustuvia, mutta mainioita TV-elokuvia. Pääosissa ovat Jessica Raine ja David Walliams. Tämä dekkarisarja Rikos yhdistää (Partners in Crime) nähtiin myös YLE:llä kaksi kertaa.
Jessica Raine ja David Walliams jaksossa N or M?
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8 /1988:  "Tommy ja Tuppence -sarjan varhainen osa on ihan mukavaa luettavaa. Tietty vanhahtavuus sitä tosin leimaa, kuten oikeastaan Christien koko tuotantoa. Miljöö on toisen maailmansodan aikainen Lontoo ja pieni Englannin etelärannikon kylpyläkaupunki, missä T & T jäljittävät vakoilijoita. Toinen toistaan epäilyttävämpiä henkilöitä on majoittunut pieneen hotelliin ja eräs heistä paljastuu lopulta rikolliseksi. Hyvä henkilöiden luonnehdinta, sujuva juonen kuljettelu ja ovela loppuratkaisu ovat ominaisia Christien parhaan kauden töille ja kaikki tämä näkyy myös Salomonin tuomiossa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.