5.7.2018

Idän Pikajunan arvoitus

Agatha Christie
Idän Pikajunan arvoitus

WSOY 1937
Murder On The Orient Express 1934

”Idän pikajunan arvoitus kuuluu Agatha Christien tunnetuimpiin tarinoihin, joka on myös nähty valkokankaalla. Klassinen salapoliisikertomus säilyttää jännityksensä aina yllättävään ratkaisuun saakka.
Idän pikajuna joka jyskyttää eteenpäin matkalla halki Euroopan, pysähtyy yhtäkkiä keskellä yötä. Lumikinokset tukkivat radan autiolla seudulla jossakin Balkanilla. On kuolemanhiljaista. ’Hermoni ovat varmaankin epäkunnossa’, mutisee Hercule Poirot ja vaipuu jälleen uneen. Herättyään Poirot huomaa, että häntä tarvitaan kipeästi. Yöllä on tehty murha. Amerikkalainen miljonääri Ratchett lepää vuoteessaan kuoliaaksi puukotettuna. Koskematon lumi junan ympärillä todistaa, että murhaaja on vielä junassa. Poirot aloittaa tutkimukset ja vetäytyy käyttämään pieniä harmaita aivosolujaan…Kuinka murha toteutettiin?”

Mukava Poirot – tarina. Ei liian pitkä, eikä liian monimutkainen. Lukija voi itsekin arvailla murhaajaa. 

Idän pikajuna (Orient Express) on kuuluisa yöpikajuna, joka kulki vuosina 1889 - 1977 Pariisista Istanbuliin. Junasta on kirjoittanut mm. Graham Greene (Idän pikajuna) ja Paul Theroux (Suuri junamatka).

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1937: "Mielikuvituksellinen salapoliisiromaani, aiheena murha idän pikajunassa. Jutun selvittää tietenkin tekijän tavanomainen sankari, yksityissalapoliisi Hercule Poirot, mitä nerokkaimmilla psykologisilla keinoilla. Kieltämättä tarjoaa teos lukijalleen jonkinlaista jännitystä, mutta asetelma on jo hiukan liian mielikuvituksellinen - salapoliisiromaanillekin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.