2.7.2018

Hiirenloukku

Agatha Christie
Hiirenloukku

WSOY 1977 – Sapo 401
Three Blind Mice and Other Stories 

(The Mousetrap and Other Stories) 1948

"Kahdeksan juonikasta rikoskertomusta. Agatha Christien vuonna 1948 julkaisema kokoelma sisältää kertomuksen Kolme sokeaa hiirtä, johon perustuu kuuluisa, Lontoossa keskeytyksettä 39 vuotta esitetty näytelmä Hiirenloukku. Muissa tarinoissa tapaamme Agathan suosituimmat sankarit Hercule Poirotin ja neiti Marplen selvittämässä rikoksia mittanauhamurhasta täydellisen palvelijan tapaukseen.


Menestynein Christien teoksista on Hiirenloukku, joka on käännetty 23 kielelle, minkä lisäksi näytelmää on esitetty Lontoossa yhtäjaksoisesti yli 20 000 kertaa vuodesta 1952 alkaen. Alku ei ollut Christielle yhtä lupaavaa, sillä hänen ensimmäinen dekkarinsa Stylesin tapaus (1920) (suom. 1970) ei kelvannut kuudelle ensimmäiselle kustantajalle; vasta seitsemäs hyväksyi sen – menestyksekkäin seurauksin. Christie kirjoitti yli 70 dekkaria."

Kirja sisältää novellit Kolme sokeaa hiirtä, Mittanauhamurha, Täydellisen palvelijan tapaus, Talonmiehen tapaus, Huoneisto neljännessä kerroksessa, Johnnie Wawerlyn seikkailu, Kaksi tusinaa mustarastasta ja Lemmen salapoliisit. Ensimmäisen tarinan tapahtumapaikkana on lumituiskun eristämä täysihoitola. Tiedetään murhaajan olevan liikkeellä ja kun yksi vieraista murhataan, kaikki kyräilevät epäluuloisesti ympärilleen. Jopa juuri avioituneet täysihoitolan pitäjät Molly ja Giles epäilevät toisiaan.
Kuningatar Maryn 80-vuotispäivän kunniaksi radioidusta kuunnelmastaan Agatha kirjoitti tämän novellin ja siitä sitten kuuluisaksi tulleen näytelmän.

Mittanauhamurhassa Neiti Marple löytää nuppineulan ja ratkaisee murhatapauksen. Täydellisen palvelijan tapauksessa neiti Marple puhdistaa palvelustyttö Gladyksen maineen ja saa pari rikollista naista käpälälautaan. Talonmiehen tapauksessa neiti Marple makaa toipilaana ja rikostapauksen ratkaiseminen saa hänen poskilleen taas väriä. Seuraavat kolme tapausta ovat Poirot-juttuja ja viimeisessä jutussa herra Quin auttaa herra Satterthwaitea pelastamaan erään miehen kuolemalta. Mukavia novelleja.


Nyt, vuonna 2018, näytelmää on esitetty yhtäjaksoisesti 66 vuotta, yli 27 000 kertaa. Lisää: The Moustrap
St Martins Theatre Lontoossa, jossa Agatha Christien ennätysnäytelmää esitetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.