3.7.2018

Särkyneen peilin arvoitus


Agatha Christie
Särkyneen peilin arvoitus

WSOY 1977 – Sapo 208
Murder in The Mews 1937

(Novellit vuosilta 1931, 1932, 1936)

”Nuori nainen löydetään kuolleena kaupungin syrjäkaduilta. Itsemurhako – vai murha? Englantilaiseen kartanoon kerääntyneen suuren seurueen isäntä ampuu itsensä kesken kaiken. Poliittinen varkaus, johon liittyy yhtä uskomaton kiristysjuttu. Kiihkeä ja vaarallinen rakkausdraama Rhodoksella. Neljä rikosnovellin helmeä yksissä kansissa. Jännittävien tarinoiden langat solmii Hercule Poirot.”

"Kirja sisältää neljä ennen suomentamatonta Hercule Poirot -kertomusta Christien vahvimmalta luomiskaudelta, vuodelta 1937. Ensimmmäisessä seikkaillaan kaupungin syrjäkaduilla tutkimassa nuoren leskirouvan murhaa - vai oliko se sittenkin itsemurha? Toinen mysteeri on tuota harvinaisempaa agentti-agathaa: uskomaton poliittinen varkaus, johon liittyy yhtä uskomaton kiristysjuttu.
Nimikertomus Särkyneen peilin arvoitus on kirjan laajin. Englantilaisessa kartanossa on koolla iso seurue, kun isäntä äkkiarvaamatta pamauttaa hengen itseltään. Poirot löytää särkyneen peilin ja näkee siihen katsoessaan  ihmeellisiä asioita. Viimeisenä on kiihkeä ja vaarallinen rakkaustarina Rhodoksella. Henkilöinä kaksi englantilaista avioparia: kevytkenkäinen tyttö ja tyranni, kunnon vaimo ja kunnon mies, joka kunnon miesten tapaan ihastuu kevytkenkäiseen."

Hyvä novellikokoelma sisältää seuraavat tarinat: Murha tallikujalla, Uskomaton varkaus, Särkyneen peilin arvoitus, Kolmiodraama Rhodoksella. Poirot ratkaisee jutut rupattelemalla asianomaisten kanssa ja käyttämällä sitten kuuluisia harmaita aivosolujaan. Kaikki ovat selkeitä ja mielenkiintoisia juttuja.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1977:
"Christie on sijoittanut kunkin näistä 1930-luvulla kirjoitetusta Poirot-kertomuksestaan rajattuun yhteisöön, jonka piirissä tapahtuu tai on tapahtunut ns. mahdoton rikos, murhaksi lavastettu itsemurha ja sen vastakohtana itsemurhalta vaikuttava murha, asianomaisten silmien alla tapahtunut rikos jne. Nerokas Poirot ratkaisee mysteerit lähinnä vain käymällä näennäiskepeitä keskusteluja läsnä olleiden kanssa ja tekemällä havaintoja, joiden perusteella lukijallakin muka on mahdollisuus oman nokkeluutensa osoittamiseen. Tekotapa muistuttaa viite viitteeltä selkiintyvän sanaristikon tai palapeli kuvion ratkaisemista - älyllistä näpertelyä iltapuhteeksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti