2.7.2018

Määränpää tuntematon

Agatha Christie
Määränpää tuntematon

WSOY 1986
Destination Unknown 1954

”Englannissa työskennellyt atomifyysikko katoaa tiedemiesten konferenssin aikana Pariisissa. Englannin tiedustelupalvelu on huolissaan: tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Tiedustelupalvelun mies Jessop ryhtyy tutkimaan asiaa. Jäljet johtavat Marokkoon, jonne atomifyysikon kaunis vaimo lentää kohta miehensä katoamisen jälkeen. Casablancassa Jessop huomaa joutuneensa keskelle kansainvälistä vakoiluvyyhteä, johon liittyvät lento-onnettomuus, vallanhimon sokaisema miljonääri, arvoituksellinen helminauha ja viehättävä nuori nainen Hilary Craven, joka on ahdingossaan suunnitellut päättää päivänsä.”

Kirja poikkeaa miellyttävästi tavanomaisesta Agathan salapoliisiromaanista. Kyseessä on seikkailukertomus, jossa nainen, jolla ei ole mitään menetettävää, suostuu vaaralliseen tehtävään. Autiomaassa on leprasairaalaksi naamioitu tiedekeskus, josta ei ole ulospääsyä. Mukava ja jännittävä kirja, joskin romantiikka tuodaan esiin jotenkin väkinäisesti.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1986: " 1954 ilmestynyt aiemmin suomentamaton Christien romaani kertoo mielikuvituksellisen seikkailutarinan kadonneista tiedemiehistä, joiden epäillään joutuneen rautaesiripun taakse. Englannin tiedustelupalvelu lähettää jäljille nuoren naisen, jonka on määrä esiintyä erään kadonneen tiedemiehen vaimona. Jäljet johtavat Afrikkaan, siellä tyttö tapaa joukon epäilyttäviä henkilöitäja hänet kuljetetaan vuoristoon vankilamaiseen taloon, jonne muuan omalaatuinen miljonääri on keksinyt kerätä maailman huippututkijat omia tarkoituksiaan varten. Monikaan kirjan henkilöistä ei ole se, miltä ensin näytti, ja loppuluvussa on selvitettävänä melkoinen vyyhti. Christien mitättömintä tuotantoa, olisi voinut jäädä suomentmattakin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.