1.7.2018

Bertramin hotellissa

Agatha Christie
Bertramin hotellissa

WSOY 1967 - Sapo 83
At Bertram's hotel 1965

”Lontoon kunniallisin ja kunnianarvoisin hotelli, ruoka suurenmoista, palvelu ylellistä, vieraat eliittiä - arkkipiispoja, kenraaleita, ladyja. lordeja. Jane Marple ihastelee, sitten ihmettelee ja lopulta epäilee. Kaikki on liian täydellistä ollakseen totta. Epäilyt vahvistuvat, kun hän sattumalta kuulee kummallisen keskustelun, herää eräänä yönä seinän takaa kuuluvaan meluun ja saa eräänä päivänä tietää, että hotellista on kadonnut muuan hajamielinen kirkonmies. Keski-Englannissa tapahtuu suuri junaryöstö, joka näyttää hämärästi liittyvän Bertramiin.

Sumuisena iltana tehdään viereisellä kadulla kylmäverinen murha. Hotellin tahraton maine ei enää estä Scotland Yardin poliisiylitarkastajaa astumasta sisään komeasta pääovesta ja siellä neiti Marple jo odottaakin."

Mukava tarina vanhanaikaisesta hotellista, joka näyttää Marplen mielestä liian aidosti vanhanaikaiselta. Hän on tottunut katselemaan asioiden julkisivun takaista todellista olemusta ja haistaakin pian palaneen käryä. Hän pysyy kuitenkin kertomuksessa taka-alalla. Neiti Elvira Blake asuu myös hotellissa holhoojansa kanssa ja tutkii taustaansa. Hän saa selville olevansa rikas täyttäessään 21 vuotta. Yllättäen hän törmää hotellissa myös hurjaa elämä viettävään äitiinsä. Ylitarkastaja Fred Davy Scotland Yardista on nuuskinut myös Bertramin hotellin tienoilla. Häntä kutsutaan Papaksi koska hän näyttää ikäistään vanhemmalta. Pappa saa epäilyilleen tukea Neiti Marplelta ja selvittää hotelliin liittyvän salaisuuden. Hyvä kirja. BBC teki kirjasta TV-elokuvan vuonna 1987, jossa neiti Marplea esitti Joan Hickson. 

Oikealla Marplea esittävä Joan Hickson.
Toisen hienon TV-elokuvan teki ITV vuonna 2007, Marplena Geraldine McEwan. Tässä versiossa juonta ja henkilöitä on hieman muutettu, mutta elokuvana tämä on erinomainen. Hienon roolityön tekee sisäkköä esittänyt Martina McCutcheon.
Vasemmalla Martina McCutcheon ja keskellä Geraldine McEwan Marplena.
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1972: "Lontoolainen Bertramin hotelli, vanhojen perinteiden tyyssija, tarjoaa tekijälle kiitollisen miljöön sekä originellien ihmistyyppien että monimutkaisen rikossarjan esittelyyn. Rikoksen selvittämiseen vaikuttavana tekijänä on Poirotin ohella Christien eniten suosima terkkailijahahmo, tervejärkinen, ikääntynyt neiti Marple, jonka avulla hotellin kollektiivista saadaan tärkeimät lukijaa helpottavat vihjeet. Ilmestymisvaiheessa tämä Christie sai erikoista tunnustusta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti