6.7.2018

Salainen vastustaja

Agatha Christie
Salainen vastustaja

WSOY 1974
The Secret Adversary 1922

”Tommy ja Tuppence ovat nokkelia seikkailijoita, jotka Agatha Christie loi vihreässä nuoruudessaan. Jo silloin Christie rakensi jännitystä mestarin ottein, lisäsi tarinan mausteiksi hyväntuulista huumoria, romantiikkaa ja reipasta menoa sekä tallensi oivan ajankuvan ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä Englannista. Salaisen vastustajan päähenkilö on Jane Finn, nuori amerikkalainen tyttö, jonka haltuun eräs matkustaja oli uskonut huippusalaisen asiakirjakäärön Lusitanian upotessa. Jane pelastui haaksirikosta, mutta katosi saman tien kuin tuhka tuuleen. Mukanaan paperit, joiden varassa nyt, viisi vuotta myöhemmin, on Englannin konservatiivisen hallituksen kohtalo. Tommyn ja Tuppencen tehtävä on löytää tyttö ja paperit sekä samalla paljastaa ajan nerokkain rikollinen, salaperäinen ”herra Brown”, jonka henkilöllisyys on syvän hämärän peitossa. Herra Brown tuntuu kuulevan ja näkevän kaiken. Ja hänen kostonsa on nopea.”

Ylivoimaisesti parempi kuin Marplet ja Poirotit. Tämä on ensiluokkainen jännäri. On vaikea keksiä tästä parempaa. Kaikki Tommy ja Tuppence -tarinat eivät ole näin hyviä. Yle näytti vuosina 2017 ja 2018 BBC:n mainion TV-sarjan "Rikos yhdistää", joka perustui kahteen Tommy ja Tuppence - kirjaan. Jännittävässä ja korkealuokkaisessa sarjassa pääosia esittivät Jessica Raine ja David Walliams.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 11/1974: "Aniharva 20-luvun viihdekirja on säilynyt hengissä (tiedän sen, olen riittämiin kokeillut kesämökin varastoja), mutta tämä Agatha Christien varhaisimpiin (ilmestynyt 1922) kuuluva vakoilutarina on yhä tuore ja irtonainen. Itse asiassa iällä on siunauksensakin: sen ansiosta on helppo niellä Agathan poliittiset ynnä muut asenteet, jotka nyt tuntuvat herttaisen hömpiltä mutta jotka ehkä alku teoksen ilmestymisen aikaan olisivat ärsyttäneet. Eihän Agatha ikinä mikään poliittinen ajattelija ole ollut, muistettakoon vain hänen vanhuudenteostaan "Salaperäinen matkustaja" (1970).
"Salainen vastustaja" ei siis ole dekkari vaan suurpoliittinen agenttiseikkailu, jollaisia Agatha on kirjoittanut vain muutaman. Poirotin tai neiti Marplen sijasta kohtaamme nyt ensi kerran parin Tommy ja Tuppence, jota Agatha on myöhemmin kuljetellut muutamassa romaanissa vielä vastikäänkin. On siis suomennettavaa jäljellä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.