2.7.2018

Herkuleen urotyöt

Agatha Christie
Herkuleen urotyöt

WSOY 1971 - Sapo 120

WSOY 2016 Bon Pokkarit
The Labours of Hercules 1947
(Julkaistu myös nimellä Poirot parhaimmillaan, Tammi 1964)

”Hercule Poirot on keksinyt elämänsä idean. Miksi aina puhutaan vain antiikin Herkuleen urotöistä, tuon vastemielisen lihaskimpun ja rikollisuuteen taipuvan nuijanheiluttajan? Onhan toki olemassa toinenkin Herkules; pieni, miellyttävä, komeaviiksinen älyllisten urotöiden sankari Hercule-Herkules. Siispä ennen lopullista syrjään vetäytymistään Hercule Poirot ottaa selvittääkseen 12 tapausta ja kiinnittää niitä valitessaan erityistä huomiota antiikin Herkuleen urotöihin.”

Poirotin jutut koskevat kiinanpalatsikoiran kidnappausta, huhupuheita, kadonnutta viehättävää seuraneitiä, poliittista sotkua, purkautuvaa kihlausta, varastettua maalausta ja niin edelleen. Hän käy myös Sveitsissä ja hänen käteensä annetaan salaa kirjelappu, jossa on pyyntö etsiä rikollista. Nämä mukavat pikku tarinat ovat kevyitä ja helppolukuisia.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1964: "Poirot päättää suorittaa omat Herkuleen urotyönsä ja valitsee sitä varten ratkottavakseen selvittämättömiä tapauksia, joilla on jonkinlainen aiheyhteys alkuperäisiin. Osa näistä irrallisista tarinoista on keksinnöiltään ja ratkaisuiltaan todella nokkelaa ja taitavaa tekoa, mutta mukana on väkinäisehköjäkin juttuja. Huonompaakin viihdettä kirjastoissa tapaa, sillä Christiellä on vuosien taito sormenpäissään." (Tammi: Poirot parhaimmillaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti