1.7.2018

Kohtalon portti

Agatha Christie
Kohtalon portti

WSOY 1983
Postern of fate 1973

“Ennen suomentamaton Christie! Kohtalon portin sankarit Tommy ja Tuppence ovat tuttuja suomalaisille lukijoille dekkareista ”Salainen vastustaja” ja ”Eipä aikaakaan niin voi kauhistus”. Tommy Ja Tuppence ovat vetäytyneet eläkkeelle englantilaiseen maalaiskylään. Aina utelias Tuppence löytää heidän talonsa ullakolta vanhan lastenkirjan, jossa on hämäriä viittauksia ensimmäisen maailmansodan aikana tehtyyn murhaan. Tommy ja Tuppence alkavat kaivella asioita. Mutta kylässä ei ole enää montaakaan, joka muistaisi noin vanhoista tapauksista mitään varmaa – epämääräisiä kuulopuheita kyllä riittää. Murhattu tyttö oli aikoinaan sekaantunut skandaaliin, jolla oli jotain tekemistä laivastoa koskevien sotasalaisuuksien kanssa. Jatkaessaan sitkeästi vyyhden penkomista he saavat Englannin sotilaallisen tiedustelupalvelunkin kiinnostumaan asiasta ja joutuvat samalla hengenvaaraan – jossain on joku, jolle he ovat haitallisia.”

Kohtalon portti (Postern of fate) on viimeinen Agatha Christien kirjoittama romaani - ei kuitenkaan viimeisenä julkaistu. Tämä on niitä kirjoja, joista olisi pitänyt tehdä vain lyhyt novelli. Ei ihme, ettei tätä ole aiemmin - ennen vuotta 1983 – suomennettu. Kirjassa ei tapahdu juuri mitään. Kuulopuheita vain toistellaan kunnes laimea loppukohtaus yrittää päättää tarinan, siinä kuitenkaan aivan onnistumatta. Kirjan olisi aivan hyvin jättää suomentamattakin.

Tommy ja Tuppence -tarinosta on BBC tehnyt mainion TV -sarjan Partners in crime, joka myös YLE esitti nimellä Rikos yhdistää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.