Kaikki päättyy kuolemaan
WSOY 1974 - Sapo 172
WSOY 2017 - Bon-pokkarit
Death comes as the end 1945
“Agatha Christie on arkeologin vaimo ja siksi kuin kotonaan neljän vuosituhannen takaisessa Egyptissä, jonne tämän romaanin tapahtumat sijoittuvat. Ka-pappi Imhotepin tytär Renisenb, nuori leski, palaa lapsuuden kotiin vuosien poissaolon jälkeen. Kaikki näyttää olevan ennallaan. Suurperheen rauhallinen elämä suistuu raiteiltaan vasta sitten kun Imhoteb tuo taloon uuden jalkavaimon. Nainen on nuori ja kaunis, mutta myös vallanhimoinen, ovela ja julma. Hänkö toi mukanaan kuoleman, kirouksen ja pahat henget?
”Kaikki päättyy kuolemaan” poikkeaa täysin Christien muista teoksista, mutta kuuluu silti ehdottomasti hänen tuotantonsa kärkipäähän. Romanttinen rakkaustarina ja älykäs huumori keventävät synkkää kohtalonomaisuutta, tiivis, kiehtova, dramaattinen tunnelma tempaa lukijan täysin mukaansa. Ja syyllistä on miltei mahdoton arvata.”
Ihmisen luonne ja arjen ongelmat pysyvät samoina vuosituhannesta toiseen. Täysin selkeää kuvaa menneestä miljööstä ei tässä maalata, mutta kukapa niistä ajoista niin tarkasti tietäisikään. Henkilöt kuvataan kuitenkin riittävän selvästi ja tarina etenee kohtalaisen mukavasti kohti loppupaljastusta. Takakannen lupaama romantiikka jää kyllä ihan vähäiselle huomiolle.
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1975: "Pinttyneenä Agathan lukijana hiukan vierastin ajatusta ammoiseen Egyptiin sijoitetusta dekkarista, ja vierastaneet lienevät myös käännettävän valikoijat, koskapa kirjan tulo Suomeen on kestänyt kauan. Turhia olivat kuitenkin epäilyt: yhden perheen sisällä tapahtuva draama on perusrakenteiltaan ajaaton, vaikka historia on ehkä tarjonnut Agathalle tekosyyn kasvatella murhien määrän vallan epätavallisen isoksi. Ajan ja ympäristönkuvaus tuntuu huoleliselta ja on ehkä asiantuntevaa, onhan Agatha Christiellä siteitä arkeologiaankin."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.