6.7.2018

Ruskeapukuinen mies

Agatha Christie
Ruskeapukuinen mies

WSOY 1985
The Man in the Brown Suit 1924

”Timanttiryöstö. Merkillinen onnettomuus maanalaisen asemalla Lontoossa. Kauniin naisen murha syrjäisessä maaseutukartanossa. Miten nämä tapahtumat liittyvät toisiinsa? Voisiko näiden rikosten yhteisenä tekijänä olla salaperäinen ruskeapukuinen mies…Anne Beddingfeld, utelias ja innokas nuori nainen, uskoo voivansa ratkaista mysteerin. Hän löytää koimyrkyltä tuoksuvan oudon paperinpalasen, ja pian tutkimukset vievät hänet vaaralliselle matkalle Afrikkaan. Ja siellä todelliset seikkailut ja juonittelut vasta alkavat... Yllätys lukijalle, Agathan ennen suomentamaton jännäri, arvoituksellinen loppuun saakka.”

Mainio seikkailukirja! Ilman Poirotia ja Marplea kulkeva tarina nuoresta näpsäkästä neitosesta, samaan tyyliin kuin ”He tulivat Bagdadiin” ja ”Määränpää tuntematon.”

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluetteossa 19/1985: "Kirjailijan varhaistuotantoon kuuluva romaani on salapoliisijuonella varustettu seikkailukertomus, päähenkilönä utelias nuori nainen, joka rupeaa tutkimaan näkemäänsä tapaturmaa ja joutuu näin kansainvälisen rikollisjoukkueen jäljille. Nämä johtavat tytön laivamatkalle Etelä-Afrikkaan. Matkaseurueessa on epäilyttäviä henkilöitä ja tyttö on muutaman kerran päästä hengestään, mutta pelastuu omaa neuvokkuuttaan tai viime hetkessä hätiin ehtivän sankarin avulla. Tarina on täysin uskomaton, mutta onhan Dame Agatha aina osannut selvitellä solmunsa ja yllättää lukijansa. Melko vanhahtava sekä tyyliltään että asenteiltaan tämä yli 60-vuotias romaani tietenkin on."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti